Försäkringskassan sparar pengar?

Jag vet inte om ni har läst om fallet Anna Eklund, men det har ialla fall gjort mig väldigt upprörd. 

En kort bakgrund; Anna Eklund gjorde en knäoperation i höstas och hennes läkare sjukskrev henne i ett halvår, då med en rehabilitering som beräknades ta 6-12 månader. Efter 2 månader vill försäkringskassan att hon ska börja jobba igen. En rehabsutredning genomförs UTAN att läkaren som opererat Anna informeras. Hennes sjukersättning dras in och tar för givet att hennes läkare har informerats. När hon vid återbesöket i början av året berättar för sin läkaren vad som har hänt, blir han upprörd och säger åt henne att vara försiktig med det opererade knäet. Han skriver ett kritiskt brev till Försäkringskassan. Anna Eklund får alltmer besvär med sitt opererade knä och läkaren säger åt henne att sluta arbeta, men Försäkringskassan står fast vid sitt beslut. Detta leder till att Anna Eklund fortsätter jobba och att hon nu inte klarar av att fälja rehabprogrammet. Vid återbesöket sex månader efter operationen konstaterar hennes läkare att hennes rehabilitering försenats minst två månader och att av erfarenheter så visar att belastning av knän som opererats ofta får bestående men och att en eventuell omoperation kan komma att bli aktuell.
Fakta taget från Västerbottens Kuriren 27/4 2006

Det jag reagerar på är;
1. Försäkringskassan vill få ut så många sjukskrivna som möjligt utan att tänka på att dessa människor är verkligen sjuka.
2. Detta ger följder såsom att Försäkringskassan indirekt ifrågasätter läkarnas kompetens genom att dessutom inte rådgöra med den berörda läkaren. Genom detta beteende måste de ju se sig som en övermakt och vad läkarna har att säga betyder ingenting.
3. För den enskilda personen kan det komma att bli så att man får bestående men, som i Anna Eklunds fall.

Försäkringskassan har hårdare krav än någonsin att spara pengar och detta för att få ut så många som möjligt i arbete, och det kanske är en god tanke om man ser det på detta sätt: Försöka få ut sjuka människor i samhället för att tex arbetsträna och så småningom komma tillbaka. Men Försäkringskassan verkar ta det som en häxjakt på alla sjuka, man ska istort sett vara döende för att få sjukpenning, om ens det.

I detta fall, och säkert många andra fall, så har/kommer det att kosta oss skattebetalare så mycket mer än om Försäkringskassan hade lyssnat på läkaren och rådgjort med denne. Detta beteende som Försäkringskassan har, har lett till att Anna Eklund eventuellt kommer att få bestående men, rehabiliteringstiden har försenats med minst två månader och eventuell en till operartion kommer att bli aktuell. Ser Försäkringkassan sig som någon övermakt över läkarna?

Jag kan inte i siffror uppge vad detta kommer att kosta den svenska staten men jag kan tänka att notan inte är billig. Man måste se det i flera led dessutom; vården som får behandla samma skada en gång till, arbetsgivaren som blir av med sin personal och eventuellt måste anställa en vikarie och framförallt  för den enskilda personens lidande, både fysiskt och psykiskt.

Men det är ju klart är det en häxjakt Försäkringskassan vill ha så har de ju lyckats väldigt bra!

Detta händer under en socialdemokratiskt regering och jag kan väl inte påstå att något annat parti skulle göra annorlunda för den situationen har jag inte varit med om ännu. Men du/ni/vi kanske ska tänka en gång till innan du/ni/vi sätter ett kryss för Socialdemokraterna i höst?

Ge gärna kommentarer!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback