Begravd i uträkningar och modeller

En vecka kvar innan tentan går av stapeln och det är en hård vecka framför mig. Jag tar en dag i taget och försöker känna lugnet, jag vet ju att belöningen kommer sen... :D 

Låt mig få bjuda på lite funderingar till dess....

Nästan en hel vecka ledigt efter tentan men jag är inte där än. Jag är här, just här, just nu. Det är minst lika viktigt att komma ihåg som att man har något att se fram emot, att vi faktiskt är här och nu. Inte om en minut, inte om en timme eller nästa vecka utan NU. Det låter kanske som en klycha och det kanske är det, men även fast det känns hårt emellan åt (som förra veckan) är det viktigt att se vad man har just här och just nu. Och visst, det är faktiskt inte fel att känna att andra har det bättre än en själv, det är bara mänskligt, men se dig om då och se vad just DU har. Man står sällan utan något.

Att en del människor säger att: "Det och det skulle jag ALDRIG klara av" Men jag tror att när just du, eller jag eller någon annan för den delen, är i den speciella situationen kommer du klara av mycket mer än vad du någonsin trott att du skulle kunna göra. På något sätt överlever man alltid. Jag kan känna det ibland, jag överlever, för jag vet hur dåligt jag har mått och överlevde jag det, ja, då överlever jag nog mest... Livet ger en perspektiv på...ja, på livet...helt enkelt...

Slut på funderingar för denna gång.

Nu ska jag äta lite innan jag ska möta Emma på skolan, för att åter igen begrava huvudet i modeller och uträkningar.  


Ett ljus

Jag tänder ett ljus för endast en person idag och det är min morfar. Ett år sedan han försvann från jordelivet men han kommer alltid finnas hos mig, så jag tänder ett ljus och tänker lite extra mycket på honom idag.

Tristess

Det är precis så det känns nu, tristessen står mig verkligen upp i halsen. Det går bara runt, runt, runt, runt, runt, runt... Samma sak varje dag...


Okej, nu kanske jag klagar lite för mycket... Det är bara att bita ihop nu och se fram tills jag kommer att åka ner till Stockholm. YEAH!!! :D

Det ÄR underbart!

JAAAAAAAA!! Det ÄR bara så underbart, underbart, UNDERBART!!! :D:D:D

Ett stort grattis till Kimi och Finland för segern i Formel 1!

Själv men inte ensam

Jag har alltid tyckt om att vara själv, vara med mig själv och pyssla på med diverse saker och ting. När jag bodde hemma kunde jag ta långa promenader för att till slut hamna nere vid underbara Lule-älv. Även nu tar jag långa promenader och eftersom vi bor som vi bor har jag hur många möjligheter som helst att välja var jag kan gå. I skog, vid älven, vid Nydalasjön, över Mariehems ängarna eller bara gå förbi villaområdet här på Berghem och glo in i folks mysiga hem. 

Jag är ofta själv men väldigt sällan känner jag mig ensam. Är det för att jag i grund och botten är en ganska stabil och trygg person? Jag vill gärna tro det i alla fall men jag kanske inte är den som ska uttala mig om det. Men bara för att jag tycker om att vara själv betyder inte det att jag är osocial, snarare tvärtom, jag skulle vilja säga att jag är en social person. Jag tycker om att ordna middagar och fester, helt med många inbjudna, dock har det inte blivit så mycket av det på sista tiden.  

Jag är själv men inte ensam.

Åldersnoja eller pausknappen?

Okej, nu är den här igen... Jag hade lite åldersnoja för några år sedan... Och jag ska förklara lite om den. Det är inte det att jag blir äldre egentligen som är problemet, utan att det känns som jag står och stampar på samma plats. Jag har lika mycket kvar, tom lite mer, än vad jag har läst på min utbildning. Jag trivs som fisken i vattnet med min utbildning, det är inte det... Utan att jag känner att jag vill börja skaffa familj och ett hem där jag känner att här vill jag bo i många år framåt och ännu mer av den känslan nu i helgen när Fredrik har varit hemma. Även han pratade en del om detta, att allt hade varit enklare om han hade fått jobb i stan och visst hade det varit så, men nu är det inte så och vi får leva med det ett tag. Han kallade att livet är som på paus och jag kan väl inte annat att hålla med även fast det kändes lite hårt för om jag hade börjat tidigare med min utbildning hade jag kanske varit kvar nu, men på samma gång vet jag att jag inte kan tänka så.

Det är jobbigt att veta att man är 30 år när jag är klar med min utbildning och då ska jag ut i arbetslivet. Jag vill jobba något år för att få upp lönen men när kommer familjen in i bilden? Ja, jag vet faktiskt inte... Usch, orkar inte tänka på detta mer, tankarna bara åker runt, runt, ruuuunt i huvudet och vill inte riktigt landa någonstans. Jag vill gömma mina tankar och känslor någonstans långt bak i huvudet, för att ta upp dessa funderingar senare, någon annan gång.

Statistik från SCB

År 2004 var den genomsnittliga förstagångsmamman 29 år. För 30 år sedan var hon omkring 5 år yngre. Papporna är i medeltal ca två år äldre än mammorna när de får sitt första barn.


En förklaring till senareläggningen av barnafödandet är att det blivit allt vanligare att unga män och kvinnor skaffar sig en högre utbildning. Få unga kvinnor och män skaffar barn medan de fortfarande studerar. Flera studier har visat att studerande kvinnor har lägst fruktsamhet av alla. Ett annat skäl till att barnafödandet minskat i unga åldrar kan vara att många helt enkelt väljer att bli föräldrar senare i livet. Undersökningar visar att flertalet kvinnor och män har en mycket positiv inställning till ett liv med barn. Det är mycket annat som skall hinnas med innan man skaffar barn. "Att göra annat först" är ett vanligt svar då unga människor tillfrågas om skälet till att de ännu inte fått barn.


Medelåldern för förstagångsföräldrar har sannolikt aldrig varit så hög som nu. Men ser man lite längre tillbaka i tiden, på kvinnor födda på 1800-talet, så torde medelåldern varit 27-28 år och alltså inte så långt från dagens genomsnittsålder. Tyvärr kan man inte exakt beräkna medelåldern, men man vet att giftermålet och födelsen av första barnet hängde tätt samman. Medelåldern för giftermål var åtminstone under andra hälften av 1800-talet omkring 27 år för kvinnor varför man kan anta att genomsnittsåldern vid första barnets födelse låg runt 27-28 år.


Anledningen till att kvinnor födda på 1800-talet fick så många barn trots att de hade en jämförelsevis hög medelålder vid första barnets födelse är att de födde barn under hela sin fruktsamma period. Det var en grupp kvinnor som fick ett mycket stort antal barn medan andra inte födde några alls.


En tenta klar!

Jag klarade första tentan på första momentet i NEK B. :D Yeaaaaajh! För mig!

Jag fortsätter i den takten så blir allt bara superbra! ;)

MIN dag

Detta har varit MIN dag. Efter lunch begav jag mig ner till staden för ett besök hos frisören, det var evigheter sedan jag klippte mig. Och det var en frisör som en god vän till mig hade rekommenderat, och jag blev verkligen nöjd över resultatet, mina lockar kom fram igen, inte nertyngda av för långt hår. Och frisörskan var supertrevlig, pratade om vettiga saker, tycker inte om frisörer som bara pratar, pratar och pratar om INGENTING, för alla vet ju att frisörer är experter att prata, det ingår säkert i deras utbildning. *hahaha*

Efter frisörbesöket tog jag en sväng på staden för att hitta lite kläder. Det blidde nya underkläder och 2 tunikor, superfina! Kändes riktigt lyxigt! Så ikväll ska jag prova kläderna igen och se hur fina jag är i dem. :D Efter en helg där humöret har gått upp och ner så känns detta som en dag som jag kommer att leva på ett tag, njuta av min nya frisyr och titta på mina nya kläder (och använda så klart!). ler glatt 

Och bara FYRA dagar kvar till helgen! Kan det bli bättre?! ;)

Umeå börjar bli trångt

Senaste tiden har jag börjat känna att Umeå börja bli trångt. Visst, jag tycker om staden och det är en trygghet i sig själv att känna staden, men samtidigt känner jag att rastlösheten inom mig börjar komma smygande. Jag är alltför ofta rastlös och jag känner bara att nu är det dags att röra på sig igen. Jag kan Umeå, jag har bott här i elva år nu.

It´s time to move on to a new place. Och jag är på väg.

Till sommar blir det att bo med Fredrik, med förhoppning att jag har fått ett jobb där. Och nästa höst kommer jag att bo i Örnsköldsvik för att läsa mitt masterprogram där. Visst, tanken är väl inte så himla upphetsande att flytta till lilla Örnsköldsvik. Det är ju inte direkt en ny stad för mig, då jag tillbringat mycket tid där under hela min uppväxt. Men samtidigt...se nya saker och framför allt nya människor. Jag ser trots allt fram emot att röra på mig.

Att jag sedan mer och mer börjar tycka om den jag är och att jag faktiskt helt ärligt kan säga att jag tycker att jag är en härlig människa känns helt underbart. Jag försöker acceptera att jag är den jag är och all ilska som jag haft inom mig under så lång tid har nästan helt försvunnit. Jag är en gladare person och jag tror att jag är en trevligare person med tanke på att jag har blivit ärligare mot mig själv.

Och jag försöker inte se personer för mer än vad de är. Att acceptera personer för vilka de är,  med deras brister och fel, med deras beslut, för vem är jag att döma? Det tog dock ett tag att komma fram till det. Alla lever vi våra egna liv, alla gör vi våra egna val och vad som är rätt och fel ska egentligen ingen annan än just DU bedöma, även om det alltid finns någon som tycker och tänker om dina beslut. Livet har inget facit.

Så den enda som kan leva just ditt liv är du, det är du som bestämmer hur just ditt liv ska bli, INGEN ANNAN!

Sagas dop 30 September 2007

Sagas dop

74433-52
Prästen, Helena,                    Väntan                  Finaste Lova            Lova och Helena
Saga och Johan


             Saga                 Gudmor med Saga              I kyrkan                  Farmor, Saga 
                                                                                                                  och Helena


    Saga och Johan                Familjen                        Lova                        Dopcermoni


     Johan, Helena                   Saga                       Lova hjälper                       Lova
          och Saga                                                         prästen


      Dopcermoni          Gudmor och gudfar    Mor, far och dotter          Dags för fika


     David och Moa           Äntligen fika!                  Lova leker med de andra barnen


      Full huggning!                            Den Finaste Saga(n)                      Saga och jag