Del två: 15 maj

Så var dagen här... 15 maj... 

I början av maj började Fredrik sitt nya jobb i Umeå, så han flög ner till mig på fredagen den 14 maj. Kramas, kramas, kramas. Fördelen med att bo isär är att man får det absolut bästa av varandra... Och längta efter varandra... Varje sekund vill jag njuta av, varje sekund vill jag suga in och minnas för alltid... 15 maj vill jag alltid ha färskt i mitt minne...

Lördagen började riktigt härligt, vi åt frukost, spelade lite Mario, började göra oss i ordning, packade lite saker för övernattning på hotell. Fredrik tog en fika medan jag smet in på Kicks för lite make-up, lite längre än förväntat tog det, men till slut kom vi iväg till stan. Checkade in på
Marina Tower. Ett helt nytt hotell och rummet var så fint. Trappa ner från hallen ner till sovdelen. Stor härlig säng. Härliga fåtöljer. Små fönster med vy mot Djurgården. På med kläderna som vi skulle ha under vigseln. Jag hade en blommig klänning som jag köpt på MQ i Umeå redan i marsmånad. Fredrik hade på sig en vit skjorta, svart slips, svart väst, kavaj och mörka jeans. Mycket snygg! Solen lyste och det var varmt ute. Lite fnissiga var vi nog allt i väntan på bussen in till stadshuset. För att det bara var vi som visste och ingen annan, OCH tanken på vad alla skulle säga den 12 juni.

Väl framme i Stockholms stadshus möttes vi av en tant som verkade ha varit där sedan stadshuset byggdes. Mycket barsk! Tydligen var det paus i vigslarna så vi satte oss och väntade en stund. Till slut fick vi legitimera oss och vi fick även frågan om vi hade med oss egna vittnen, vilket vi inte hade. Har man inte med egna vittnen finns vittnen på plats. (Det kan vara bra att veta om man vill åka och gifta sig i hemlighet, Kåmpis Helena. ;)) 16.20 fick vi komma in. Vi hälsade på vigselförrättaren. Jag sa nervöst; Vi vill ha den korta versionen. Hon såg nog att jag var ganska nervös så hon sa lugnt; Jag tar den långa versionen, men den är inte så lång den heller.

Här är den "långa versionen";

Ni vill ingå äktenskap med varandra. Äktenskapet bygger
på kärlek och tillit. Genom att ingå äktenskap lovar
ni att respektera och stötta varandra.
Som makar är ni två självständiga individer som kan
hämta styrka ur er gemenskap.
Eftersom ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med
varandra, frågar jag: Vill du N.N. ta denna/denne N.N.
till din hustru/man att älska henne/honom i nöd och
lust?
(Svar: Ja.)
Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man
att älska henne/honom i nöd och lust?
(Svar: Ja.)
(Paret kan växla ringar.)
Jag förklarar er nu för äkta makar.
När ni nu går ut i livet och åter till vardagen så minns
den vilja till gemenskap, den kärlek till varandra och
den aktning för varandra som ni känt i denna stund och
som lett er hit. (Texten författad av Per Anders Fogelström.)
Låt mig önska er lycka och välgång i ert äktenskap
(Text tagen härifrån)


Ringar växlade vi inga eftersom vi inte införskaffat några. Jag har varit lite tveksam till det, men varför vi inte har skaffat ringar beror också på att våren bara sprungit iväg. Fredrik fick ett nytt jobb. Mycket pengar har gått åt till renoveringen av köket och sedan tror jag både Fredrik och jag har varit tvungen att vänja oss i tanken att vi faktiskt skulle gifta oss. Men jag tror att när det mesta har lagt sig i höst, ska vi nog ändå gå och titta ut ett par ringar... Lite avigt och bakvänt kanske, men vem har sagt att livet alltid ska följa ett visst mönster...?

Vår vigselmiddag åt vi på Gondolen. Lite champagne till att börja med. Fredrik höjde glaset och sa; Skål då, min hustru! Och jag sa; Skål, min man! och kunde inte låta bli att fnissa lite. Busiga! :D Därefter åt vi en mycket god middag med vin och självklart efterrätt med kaffe. Taxi tillbaka till hotellet, där vi satt ute en stund innan vi gick in och tog en drink.

Så, då var 15 maj avklarat och det kunde inte ha blivit en mycket bättre dag. I ett soligt och vackert Stockholm. När Stockholm är som allra bäst. När livet är på topp. Och när hela framtiden ligger framför mig och min man. :D 

Min man, min älskade man! :)


En enda önskan

När man är frisk och kry finns det tusen och åter tusen önskningar på ens lista, när man är sjuk finns bara en enda; att bli frisk...

Del ett: Innan

Alla som känner mig vet att jag har velat gifta mig. Och alla som känner Fredrik vet att han inte velat gifta sig. Detta motsatsförhållande har liksom varit vårt signum under en väldigt lång tid. För och emot. Svårare än så har det inte varit.

Jag vet egentligen inte hur jag har föreställt mig att min vigsel skulle vara, jag har bara vetat att jag vill gifta mig. Kanske är det en gömd prinsessdröm långt där bak i mitt undermedvetna, eller kanske inte, jag vet faktiskt inte... Jag kan ju inte påstå att jag varit en flicka som lekt med dockor, prinsessor och allt annat typiskt tjejigt. Jag lessnade faktiskt ganska fort på såna lekar när jag var liten. Och därför har jag nog aldrig riktigt drömt om ett stort kyrkobröllop, det har som inte riktigt känts som jag... Och verkligen inte som Fredrik!

Livet handlar mycket om att anpassa sig, till situationer som uppstår men även till människor i sin närhet. Egentligen är varje litet möte med en annan människa en anpassning, och inte minst får man anpassa och kompromissa med den man lever med. Och med det menar jag inte att man ska "ge" sig varje minsta situation, snarare får man kompromissa sig fram till vad som känns bäst för båda.

För att återgå till inledningen av detta inlägg, så har våra liv sett ut på detta sätt. Vill. Vill inte. Motsatser helt enkelt, jag har anpassat mig till att Fredrik inte velat gifta sig och accepterat det, till en viss grad ialla fall. Men... jag har sagt att innan jag skaffar barn och hus ska jag vara gift. Svårare än så är det inte. Trodde jag ja. Tiden efter att Fredrik sa; "Det är klart att vi ska gifta oss!" gick jag som i en dröm och undrade när jag skulle vakna. Hade han verkligen sagt det? Hur är det möjligt? Vi är ju för och emot. Så är det ju. Vi har ju våra roller. Hur kan det nu vara två som är för?

Skrämmande. Overkligt. Omställning. Och spännande.


Och hur gör man rent praktiskt?

Hindersprövning. Inte särskilt svårt. Vi är inte under 18 år, vi är inte nära släkt och ingen av oss var vid den tidpunkten gift. Efternamnsanmälan. En del tankar gick genom mitt huvud, skulle jag behålla mitt efternamn eller ta Fredriks? För och emot. Vissa dagar för mitt efternamn, andra dagar för hans efternamn. Men aldrig för två efternamn. Efter noga begrundat alternativen kom jag fram till att jag har väldigt svårt att se mig själv heta något annat än Persson. Jag är ju trots allt en Persson, precis som jag skrev i förra inlägget. Jag är mitt namn. Jag vill inte heta något annat än just det jag heter.

Strax innan jul skedde bokning av vigsel i Stockholms stadshus. Varför just 15 maj? Jag vet inte riktigt, det kändes bara som ett bra datum. Sommaren skulle vara på ingång, det skulle ha hunnit bli någorlunda grönt i vår huvudstad och förhoppningsvis skulle det även vara sol och värme. Boka bord på Gondolen. Utsikt över stadskajen, Gamla stan och vattnet. Boka hotell rum på Elite Marina Tower. Nytt hotell med utsikt mot Djurgården och ut inöver staden. Självklart a room with a view. Kläder, vad skulle vi ha på oss?. Jag ville att Fredrik åtminstone skulle införskaffa en väst. Till mig; jag letade och letade och letade, mycket fint finns det. Slutresultatet blev riktigt bra.

Jag har behövt tid på mig att ställa om mig. Inuti mitt huvud. Och jag ska inte förneka att jag många gånger har funderat på om det verkligen är rätt att gifta sig. Vill jag verkligen det här? Det har varit lika skrämmande för mig som för Fredrik. Det är ett stort steg att ta. Åtminstone för oss. Livet består av chansningar och risker, bara våga hoppa.

Många är facinerade över att vi lyckats hålla oss sedan i slutet av september. Inte minst jag. Men orden; "Vi ska gifta oss", de har bara inte kunnat komma ut över mina läppar. Jag har stått framför spegeln hemma och försökt säga orden, men de har stannat som tankar i mitt huvud. När tankarna har kommit och passerat, har jag stått och fnissat lite för mig själv. Rysningar som gått genom min kropp för att följas av en enorm varm känsla... En helt underbar känsla!


Veckan som har gått, veckan efter vår 30-årsfest (som även blev vår bröllopsfest), har varit helt underbar. Jag har gått på små rosa moln och jag känner mig så underbart lycklig...  Del två kommer inom de närmsta dagarna... Håll ut! Jag ska bara samla på mig känslor, ord och formuleringar...

Efternamn

En fråga jag fått under veckan är; Vilket efternamn har du nu? Några har till och med frågat; Jaha, så du har övergett ditt efternamn nu? Njaaa, så himla lätt är det inte...

Och varför skulle jag egentligen byta efternamn?  Jag gillar mitt namn, det är ju jag. Jag är mitt namn. Skulle jag ta Fredriks efternamn snubblar man ju nästan på s:en, både i mitt förnamn och hans efternamn. Och att ha två efternamn finns inte på min världskarta, och mitt efternamn vill jag inte överge. Jag kan inte säga hur det känns den dagen vi får barn, om vi får barn, men det är då och nu är nu.

Jag är glad att jag får och kan välja, det är inte alla kvinnor som får eller kan det. Så lite symbolik är det nog i att jag behåller mitt efternamn...

Man och hustru

Japp, nu är vi äntligen man och hustru. Jag ska skriva ner en liten berättelse om hur vägen till vårt giftemål gick till, men först ska jag bara återhämta mig från en helt underbar helg. *ler ända upp till öronen* 

Man säger att släkten är värst. Ibland. Men jag vill ändå påstå att 99 procent av tiden är ändå släkten BÄST! Jag har en helt underbar släkt, och Fredriks släkt är minst lika härlig. Och våra vänner, ojojoj, vi är lyckligt lottade som har så fina och härliga vänner.


Tack, tack, tack, tack, tack till er alla för en helt underbar fest igår! Helt klart ett minne för livet...

Ogilla

Ju äldre man blir desto lättare har man att se vem som är bra och vem som är mindre bra i ens närhet. Ialla fall har jag utvecklat den egenskapen. Visst, det kan hända att man även blir besviken på dem man trodde var bra och okej, men som visar sidor som man inte trodde riktigt fanns.

Jag har några nära vänner, som jag är otroligt rädd om. De är utspridda över nästa hela landet (och vissa även utomlands), men jag vet att de finns där och jag finns för dom. Jag ogillar starkt när mina närmsta vänner och släktingar mår pyton, jag börjar nästan må dåligt själv å deras vägnar. Jag vill gärna tro att jag är en ganska bra vän som lyssnar, stöttar och försöker ibland komma med råd utifrån mina erfarenheter.

Ibland räcker det att lyssna, medan i andra situationer kanske man måste vara lite mer handlingskraftig, men jag tror ändå i slutändan att det viktigaste för ens vänner är att man tar sig tid för dem.  Och verkligen visar hur mycket de betyder för en. Några meningar i ett mail eller sms kan göra en hel dag annorlunda och vet ni vad det bästa är med det? Det är helt gratis! (ja, förutom uppkopplingen för Internet då ;) )

Nu är det snart tre dagars ledighet som påbörjas och i natt kommer första gästerna. På lördag är det 30-årsfest och jag ser verkligen fram emot det. Jag tror att det kommer bli bra, mycket bra till och med... :)

9 juni 2010

Inhandling av madrasser och mat till helgen, fixa häften till festen, jobb, tvätt, badning av kissen, matlagning, diskning, dammsugning och skurning. Och just ja, baka lite också!  Ja, denna dag hör nog en av de mest effektiva i mitt liv... Lite mer effektiv än vanligt. ;)

Ryggen är alltid bakom en

Vi har fått skit från en viss person över att vi inte bjudit alla som denne person anser att vi ska bjuda till vår 30-årsfest. Inte för att jag bryr mig så himla mycket om det egentligen. Vi bjuder vilka vi vill och skulle vi bjuda hela Fredriks släkt, ja, då skulle vi behöva ett slott. ;) Nja, kanske var att överdriva, men med tanke på att han har drygt 20 kusiner, de flesta har respktive och en del har även barn, så blir det ju en hel del.

Nä, vi har valt att bjuda dem vi VILL fira med, inte bjuda bara för bjudandets skull. Bara för att man är släkt betyder det inte att man med automatik blir bjuden, även fast jag i efterhand kan tycka att det var lite klantigt av oss att glömma bort en viss person. Men, men... Sånt händer! Ingen är fullkomlig... Och jag skulle gärna ha bjudit fler... Men när inbjudningslistan hamnade på 130 pers, ja, då kändes det som att det var tillräckligt, även fast cirka 75 procent tackat nej, men det är en helt annan femma...

Ja, hur man än vänder sig så har man ryggen bakåt...

Agneta från MNK"Varför köpa något dyrt från Ryssland när du kan få en gratis från Norrbotten?" Agneta, min absoluta favorit från MNK. :)

En liten hattaffär på hörnetEn mysig och lättsam
bok att läsa, kanske lite förutsebar, men vad gör det? Det är skönt att läsa såna här böcker då och då, när jag oftast läser lite tyngre böcker som för det mesta handlar om mord och bråd död. -hehe- En bok man blir glad av helt enkelt! :)


För gammal?

Det är väääääldans roligt när man får höra av en kollega att det bästa är att få barn när man är under 25 år för då orkar man med mer OCH efter att ha frågat mig hur gammal jag är, säga; Ja, då är det väl dags att börja skaffa barn då! Visst, det är säkert så att ju yngre man är desto bättre är det. Sanningen kan vara hård att höra ibland, speciellt för mig som inte har barn men som mer och mer börjar känna att det är dags för det steget i livet... Men åren kring 25 var inte alls vidare roliga, jag kämpade på med mig själv för fullt och att då skaffat ett eller flera barn till världen fanns ju inte ens på världskartan. 

Visst, jag är 30 nu, men så jävla gammal är jag inte, medelåldern vid första barnet är för kvinnor är 28,9 år och för män 31,5 år (2009 scb.se). och visst är det lite klumpigt att säga som min kollega sa? Vad vet hon? Tänk om vi hade försökt i många år och inte kunnat få barn? Nä, lite finkänslig får man väl ändå vara när det gäller sånt... Eller har jag fel?

Om en vecka

Om en vecka kommer världens bästa mumintroll till mig! Om en vecka ska jag kramas med alla mina nära och kära! Det känns bra att veta det när jag ska gå till jobbet idag. Stegen blir lättare och i slutändan gäller det ju ändå att fokusera på det som är BRA här i livet. Eller hur?

En drink före kriget


Adlibris

Mycket bra bok, jag hade dock svårt för författarens språk till att börja med, men ju längre jag kom in i boken gillade jag hans sätt att skriva. Klart läsvärd! :)